mistynotes

hacks

Foei! Maar toch leuk: Linux op Windows

Waarom zou je dat in 's hemelsnaam doen? Goede vraag! Al heb ik hem zelf net gesteld. Ik kan wel een paar antwoorden bedenken. Je bent nieuwsgierig, en wil eindelijk eens weten wat dat nu is, Linux! Maar je hebt geen zin om een linux image te downloaden en te installeren. Of je hebt soms, net als ik, een tooltje nodig waarvan je weet dat die in de gereedschapskist van Linux zit, maar niet in die van Windows. Er zijn ook genoeg mensen, Linux-fans, die Linux op Windows helemaal niet zien zitten en deze mogelijkheid meer als een vijandige coup in de wereld van de softwareontwikkeling zien. Een pact met de duivel zou nog niet zo erg zijn. Weer anderen vinden het gewoon een slechte implementatie. Deze mensen gebruiken Linux voor hun beheer of ontwikkelwerk erg intensief, en dan is snelheid wel een issue. In ieder geval, ik laat je zien hoe gemakkelijk de installatie is en wat je er dan, als beginner vervolgens nog mee kunt doen.

Lees verder...

Toveren met regex

Het gebeurt niet zo vaak dat ik in een schrijftekst op een ingewikkelde manier iets wil zoeken en vervangen. Meestal is dat aan de hand bij gegevens die in een bepaald formaat horen te staan. Html, of xml bijvoorbeeld. In de loop der jaren heb ik langzaamaan geleerd om dit zoek- en vervangwerk via de zogenaamde reguliere expressies uit te voeren. Ik vermoed dat veel mensen er op deze geleidelijke manier mee vertrouwd zijn geraakt, en er net als ik nooit een cursus in hebben gevolgd. Want je kunt er met gemak een moeilijke cursus voor maken. Elke keer als ik ze wil gebruiken moet ik er opnieuw induiken. Gelukkig zijn er websites die je hiermee helpen. Als je nog nooit op deze manier gewerkt hebt, kijk dan even mee met dit voorbeeld. Misschien dat je de stap dan een keer gaat wagen.

Lees verder...

npostart

Soms kijk ik op de NPO-start website om te zien wat er vanavond op tv is. Dat gaat redelijk snel. Je klikt op gids en selecteert “avond”. Menu naar gisteren scrollen Vaak wil ik echter terugkijken van wat er gisteravond op tv was. Ik ben namelijk niet echt een nachtbraker. En dan wordt het een beetje moeilijker. Omdat alles is ingesteld op “vandaag” moet je op vandaag klikken en scrollen naar de datum “gisteren”. Het zijn natuurlijk echte luxe-problemen, maar het is leuk om daar eens wat voor te doen. Hoe? Met bookmarklets.

Lees verder...

Titel Publii

Een website maken wordt steeds gemakkelijker. Veel sites zijn vrij simpel opgezet, en hoeven geen ingewikkelde javascript-code of -plugins, en ook geen dure database. Deze simpele sites noemt men ook wel “static sites”. Een blog is vaak een “static site”: de blog wordt steeds aangevuld met een nieuw item, de oude items blijven over het algemeen hetzelfde. Er is dus niet meer nodig dan een verzameling html-pagina's op een kleine ruimte op internet. WordPress biedt veel mogelijkheden, als je er voor betaalt. Maar als je deze niet nodig hebt, dan kun je eens overwegen of het goedkoop huren van een internetplekje met een domein niet veel handiger en goedkoper is. Er zijn steeds meer zogenaamde Static Site Generators, die je het leven makkelijk maken. Vaak zijn deze sites ook veel sneller dan de logge WordPress-sites. Eén ervan heb ik met verrassend gemak geprobeerd.

Lees verder...

CryptPad

Cryptpad is een handig gratis gereedschap om teksten of code te schrijven, presentaties te componeren, berekeningen te maken in spreadsheets of bijvoorbeeld een whiteboard te gebruiken. Cryptpad gebruik je online, in de browser, en daardoor maakt het niet uit waar je bent. Als je als gebruiker ingelogd bent kun je altijd bij je teksten, als je die op de computer van cryptpad hebt opgeslagen. Je kunt op deze manier ook met meerdere mensen aan één document werken. In deze tijd van thuiswerken kan dat erg handig zijn.

Lees verder...

DeleteGmail

Sinds LinkedIn mijn gmail account in de openbaarheid heeft gegooid heb ik veel last van grapjassen die dit account voor van alles en nog wat gebruiken. Ze proberen wat bij Amazon, ze ondertekenen een petitie, of ze maken een account aan bij een winkel. Je vraagt je af hoe dit laatste mogelijk is. Bij de aanmaak van een account wordt er immers een bevestigingsmail gestuurd. In die mail vind je dan een link waar je op kunt klikken om dat account te bevestigen. Je moet dus het wachtwoord van het gmail-account hebben en eventueel de telefoon waarop je “twee-factor-authenticatie” hebt ingesteld, om op die link te kunnen klikken. Vorige week had ik zogenaamd een account op “OfferUp” aangemaakt. Ik heb nooit van die website gehoord, maar het verbaasde mij dat ik een bevestigingsmail toegezonden kreeg, daarna zelfs een welkomstbericht en de grappenmakers hebben vervolgens een dure tv op dit account te geef gezet.

Lees verder...

Immortal

Schrijvers schrijven in sommige gevallen om niet vergeten te worden en een plaatsje in de geschiedenis te krijgen. Ben jij er ook zo een, dan kun je het lot een beetje helpen door gebruik te maken van het webarchief. Hiermee kun je je blogje voor altijd vastleggen. Ook al ben je zelf of je blogje al helemaal niet meer in deze wereld, iedereen kan nog steeds met je kennismaken, of je kunstwerken herlezen. Ik ga het doen om een andere reden.

Lees verder...

BeakerBrowser

Een steeds terugkomend onderwerp in tijdschriften en fora op het internet is: het internet zelf. En dan met name het functioneren van internet de laatste jaren. Oudere deelnemers zoals ik, denken wel eens met weemoed terug aan de jaren dat internet een hobby was, en niet een manier om snel en veel geld te verdienen. Advertenties moeten nu eenmaal veel bekeken worden, en die associëren zich daarom met berichten die veel gelezen worden. Wat komt er op je Facebook- of Twitter-tijdlijn? Dat zijn berichten waar veel mensen zich druk over maken. Dus dat zijn geen berichten over het weer, “het zonnetje schijnt”, of “wat ben ik toch tevreden met mijn leven”. Het zijn juist de berichten met een negatieve inslag, die de aandacht trekken. Kennelijk zijn wij mensen zo gebouwd. Het nare is dat er nu slechts een paar grote techbedrijven over zijn gebleven die het grootste deel van het internet in hun macht hebben. Zij verdienen er op deze manier hun geld aan, en proberen dat ook zo te houden. Zo worden de negatieve en extreme berichten steeds maar weer versterkt. Ook komen er steeds meer privacyproblemen aan het licht, doordat deze bedrijven niet alleen advertenties verkopen, maar ook gegevens over jou en mij. Daarom borrelen er steeds meer initiatieven op die een alternatief internet willen bieden. Ik heb enkele ervan in een eerder blogje genoemd. De Beaker Browser is weer zo'n initiatief.

Lees verder...

From blog to ebook

Een website is geen ebook. Met het standaard minimalistische uiterlijk van write.as komen die twee echter heel dicht bij elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de makers van write.as nu een nieuwe mogelijkheid aanbieden, om van je website direct een ebook te maken. Dat kan, door achter je website de tekens “/.epub” te zetten. Probeer het maar eens met https://mistynotes.nl/.epub. Weinig werk en heel leuk, als je al je gedichten of verhalen in een boekje wil hebben.

Lees verder...

Prutsen met css

Een website leuker maken, dat geeft voldoening. Het is alleen niet zo gemakkelijk. Ik ben zelf helemaal geen designer, en daarom kies ik liever een ontwerp van iemand die iets heeft gemaakt wat ik mooi vind. Op mijn nieuwe plek write.as zijn er wel templates van mensen die iets gemaakt hebben, maar dat zijn er niet zoveel. Op mijn blogje mistynotes.wordpress.com had ik het “libretto”-thema, en daar was ik wel tevreden mee. Dit heb ik nu gebruikt om mistynotes.nl vorm te geven met css. Lees hoe dat in zijn werk gaat op write.as.

Lees verder...