Ineens is je website traag...

Meter in traagstand

Veel mensen zullen het erg overdreven vinden, maar ik gebruik voor mijn internetverkeer altijd een VPN. Het gebruik van de VPN is niet zo heel duur meer en het kost me eigenlijk ook niet veel moeite. Het wordt bij het opstarten van de computer geactiveerd, en ik merk er niets van als ik op internet ben, of de mail ophaal. Nu “onderhoud” ik een paar websites waar enkele duizenden bezoekers per maand komen. “Onderhoud” staat tussen aanhalingstekens, omdat de sites erg statisch zijn: alleen heel af en toe pas ik er iets aan. Het is ook daarom dat ik er pas laat achter kwam dat één van de sites erg langzaam is, en zelfs een melding krijgt: “The connection has timed out”.

The connection has timed out

The server (...) is taking too long to respond.

- The site could be temporarily unavailable or too busy. Try again in a few moments.
- If you are unable to load any pages, check your computer’s network connection.
- If your computer or network is protected by a firewall or proxy, make sure that Firefox is permitted to access the Web.

Of je krijgt een responstijd van over de 2 minuten. Dat kun je zien als je de wonderknop F12 indrukt voordat je de website in je browser laadt.

Performancecijfers van website

Firefox laat het hier afweten met een “connection time out” en Chrome lukt het uiteindelijk na meer dan twee minuten de site in te laden. Je ziet hier ook dat de lange tijd niet besteed wordt aan het laden van de bestanden, maar om verbinding te krijgen met de server om het “document” op te halen. Dus om gewoon antwoord te krijgen.

Loslaten

Het duurde ook een tijdje voordat ik er achter kwam, dat de site wel snel is, als ik de VPN uitschakelde. Dat was wel een opluchting. Natuurlijk kun je via testwebsites een beter beeld krijgen, maar de eerste test is meestal vanaf je eigen computer. Toch vond ik het een vreemd fenomeen, want bij geen enkele andere website ervaar ik dit probleem. Daarom heb ik alle files van de server naar een ander plaats op internet gekopieerd. Mijn ruimte voor een homepage bij xs4all. Het laden vanaf die plek gaat probleemloos en soepel, ook met de VPN ertussen. Het verschil is natuurlijk de domeinnaam en de fysieke server. Zou het aan de naam kunnen liggen? Het verwerken van de domeinnaam naar een ip-adres via nameservers? Die vraag loslaten is moeilijk, als ik niet precies weet waardoor dit komt. Ook al zullen weinig mensen gebruik maken van een VPN. Ik stel daarom een vraag aan mijn hostingprovider, en een aan mijn VPN-provider. Ik verwacht natuurlijk een “kastje-muur” situatie.

Amsterdam Parijs Londen

Van de VPN support kreeg ik meteen een mail terug met de vraag om meerdere VPN-servers te proberen. Je kunt namelijk kiezen via welke VPN-server je het internet op gaat. Wat bleek? De VPN-servers in Nederland konden de site niet laden. Ik probeerde er drie in Amsterdam. In andere landen ging dat prima. Dan beperken de problemen zich dus tot de personen met dezelfde VPN-provider die servers in Amsterdam gebruiken. Misschien is dat er maar een. Ikzelf. Maar mijn vervolgvraag was, wat daaraan te doen? Alles moet natuurlijk goed werken. Maar...

Thanks for the information. All these three sites are using different hosting providers, and that's probably where the problem lies. Some providers are getting picked up by filters as VPN services which can be blocked. I don't think there's anything we can do to fix that i'm afraid.

Tja, toch een soort van “het ligt niet aan ons, maar aan hullie”. Zou mijn domeinprovider dat wel leuk vinden, dat sites van klanten eruit gefilterd worden, als een gebruiker een VPN gebruikt? Of ontzettend vertraagd worden? Ik vind het maar raar. Filters vertragen niet volgens mij, die zeggen alleen maar “Ja gaat u gerust verder” of “Nee, u wordt bij deze geblokkeerd”. De VPN-medewerker erkent dat inderdaad, en adviseert mij gewoon een andere server op te zoeken.

Yes that would of course be the easiest for us to trouble shoot. It might not be a filter, it could just be a case of bad or weird routing between some servers. Hopefully you find some server which has a good connection and also works with your website.

Hmmm. Een andere server dus. Daar zat ik trouwens ook wel al aan te denken. Dan bedoel ik niet een andere VPN-server, maar een andere webserver, omdat tijdens mijn kleine test bleek dat het gratis plekje van xs4all bijna twee keer zo snel is als de server waar ik ieder jaar zeventig euro voor betaal. Allez, zeventig euro is low budget, maar dat mag zich toch niet in laten halen door een gratis alternatief.

Helder

Nog even wachten op het antwoord van de hostingprovider. Support kan drie dagen duren, voor zo'n goedkoop abonnement. Ja, alle begrip voor. Had ik maar mijn portemonnaie moeten trekken. Gelukkig is het geen acuut probleem. En jawel, support komt binnen een dag met deze geweldige constatering.

Specifiek op basis van deze opmerking heb ik het idee dat het zonder VPN wel correct gaat, als dat zo is zorgt er iets in de VPN voor een probleem.
Mocht je nog vragen hebben dan verneem ik het graag van je!

Dat is wel een helder antwoord. Tenminste in de zin van hoe de kwaliteit van de support eruitziet. Want dit is wel heel gemakzuchtig voorbijgaan aan mijn constatering dat alleen de site op hun server niet goed functioneert via de VPN. Goed dat dat nu duidelijk is. Bij een acuut probleem kun je dit soort “ondersteuning” niet hebben.

Nu kan ik er natuurlijk zelf helemaal induiken en onderzoek doen met bijvoorbeeld een terminalcommando als traceroute, (dat je trouwens ook nog vooraf even moet installeren). Maar het weer is wat draaglijker geworden en buiten lonkt. Ik ben bang dat ik het probleem toch ga loslaten, ik zet het kastje tegen de muur en volg het “advies” van de VPN-provider op. Verhuizen naar een andere webserver, en daarmee hopelijk een support, die een beetje mee wil denken.

#vpn #website #mullvad #mijndomein