mistynotes

website

Toets hekje op keyboard

Stel je voor dat je een artikel op internet gelezen hebt dat je met iemand wil delen. Met name van een bepaald gedeelte uit dat lange artikel vermoed je dat je vriend of vriendin dat interessant gaat vinden. De voor de hand liggende manier om je artikel te delen, is de url naar je kennis sturen, en hem vertellen welk hoofdstukje daarin interessant is. Maar soms is het mogelijk om de link zo aan te passen dat die meteen naar dat interessante hoofdstukje wijst.

Lees verder...

Code van een website

Het leven wordt duurder, en we proberen op alle mogelijke manieren dubbeltjes en kwartjes tot aan hele euro's te besparen. Ook in het digitale leven gaan de prijzen omhoog. Over een paar weken is het 1 januari, en misschien wordt 2023 wel een schrikjaar. Met de digitale gereedschappen die er op vandaag zijn, is het maken en publiceren van een website steeds eenvoudiger. Maar is het ook goedkoper? Dat valt te bezien.

Lees verder...

Wizard

Een beetje clickbait mag wel af en toe. Het gaat hier niet om een miljardair die denkt dat ie de aarde kan verlaten, nadat hij haar vervuild en uitgemergeld heeft. Het gaat om w3schools. Als je ooit de letters html naast elkaar hebt zien staan, dan is de kans groot dat je ook w3schools hebt gezien. Google maar eens op html image, of alleen maar op html. W3schools staat dan op de eerste pagina, als het al niet het eerste zoekresultaat is. Twintig jaar geleden al, was het een vraagbaak voor mensen die iets met internet te maken hadden. Je kunt het antwoord op je vraag vaak heel snel vinden op de site, en wat ook belangrijk is: er staat geen letter te veel in de uitleg. Je hoeft dan niet een hele pagina door te worstelen voordat je hebt waar je voor gekomen bent.

Lees verder...

Toveren met regex

Het gebeurt niet zo vaak dat ik in een schrijftekst op een ingewikkelde manier iets wil zoeken en vervangen. Meestal is dat aan de hand bij gegevens die in een bepaald formaat horen te staan. Html, of xml bijvoorbeeld. In de loop der jaren heb ik langzaamaan geleerd om dit zoek- en vervangwerk via de zogenaamde reguliere expressies uit te voeren. Ik vermoed dat veel mensen er op deze geleidelijke manier mee vertrouwd zijn geraakt, en er net als ik nooit een cursus in hebben gevolgd. Want je kunt er met gemak een moeilijke cursus voor maken. Elke keer als ik ze wil gebruiken moet ik er opnieuw induiken. Gelukkig zijn er websites die je hiermee helpen. Als je nog nooit op deze manier gewerkt hebt, kijk dan even mee met dit voorbeeld. Misschien dat je de stap dan een keer gaat wagen.

Lees verder...

Titel Publii

Een website maken wordt steeds gemakkelijker. Veel sites zijn vrij simpel opgezet, en hoeven geen ingewikkelde javascript-code of -plugins, en ook geen dure database. Deze simpele sites noemt men ook wel “static sites”. Een blog is vaak een “static site”: de blog wordt steeds aangevuld met een nieuw item, de oude items blijven over het algemeen hetzelfde. Er is dus niet meer nodig dan een verzameling html-pagina's op een kleine ruimte op internet. WordPress biedt veel mogelijkheden, als je er voor betaalt. Maar als je deze niet nodig hebt, dan kun je eens overwegen of het goedkoop huren van een internetplekje met een domein niet veel handiger en goedkoper is. Er zijn steeds meer zogenaamde Static Site Generators, die je het leven makkelijk maken. Vaak zijn deze sites ook veel sneller dan de logge WordPress-sites. Eén ervan heb ik met verrassend gemak geprobeerd.

Lees verder...

Immortal

Schrijvers schrijven in sommige gevallen om niet vergeten te worden en een plaatsje in de geschiedenis te krijgen. Ben jij er ook zo een, dan kun je het lot een beetje helpen door gebruik te maken van het webarchief. Hiermee kun je je blogje voor altijd vastleggen. Ook al ben je zelf of je blogje al helemaal niet meer in deze wereld, iedereen kan nog steeds met je kennismaken, of je kunstwerken herlezen. Ik ga het doen om een andere reden.

Lees verder...

Meter in traagstand

Veel mensen zullen het erg overdreven vinden, maar ik gebruik voor mijn internetverkeer altijd een VPN. Het gebruik van de VPN is niet zo heel duur meer en het kost me eigenlijk ook niet veel moeite. Het wordt bij het opstarten van de computer geactiveerd, en ik merk er niets van als ik op internet ben, of de mail ophaal. Nu “onderhoud” ik een paar websites waar enkele duizenden bezoekers per maand komen. “Onderhoud” staat tussen aanhalingstekens, omdat de sites erg statisch zijn: alleen heel af en toe pas ik er iets aan. Het is ook daarom dat ik er pas laat achter kwam dat één van de sites erg langzaam is, en zelfs een melding krijgt: “The connection has timed out”.

Lees verder...

Prutsen met css

Een website leuker maken, dat geeft voldoening. Het is alleen niet zo gemakkelijk. Ik ben zelf helemaal geen designer, en daarom kies ik liever een ontwerp van iemand die iets heeft gemaakt wat ik mooi vind. Op mijn nieuwe plek write.as zijn er wel templates van mensen die iets gemaakt hebben, maar dat zijn er niet zoveel. Op mijn blogje mistynotes.wordpress.com had ik het “libretto”-thema, en daar was ik wel tevreden mee. Dit heb ik nu gebruikt om mistynotes.nl vorm te geven met css. Lees hoe dat in zijn werk gaat op write.as.

Lees verder...