Laat de Autoriteit Persoonsgegevens snel het hoofd hangen?

Laat ap het hoofd hangen?

Nu las ik het al in een eerder bericht, maar het is de kracht van de herhaling die me er met de neus op drukte: wat is nu eigenlijk de rol van de Autoriteit Persoonsgegevens? Lees het volgende stukje, en kijk dan naar de laatste zin. Het lijkt erop dat de AP goed voor onze privacy opkomt. Maar als de overheid niet van zins is voor een goede privacy te zorgen, en Big-Brother-wetten gaat maken, lijkt de AP het hoofd maar al te snel te laten hangen.

Eerder gaf de AP al aan dat data van telecomproviders niet zonder toestemming mogen worden gedeeld, tenzij de wet wordt aangepast.

Die laatste “tenzij” roept bij mij een hoop vragen op. Geeft de AP dan geen advies? Laat de AP dan niet weten wat belangrijk is? Helpt de AP de regering dan niet om een goede wet te maken? En is de Autoriteit Persoonsgegevens er dan niet bij, als er een nieuwe wet gemaakt wordt? Passieve zinnen zonder handelend onderwerp maken het er over het algemeen niet duidelijker op, zoals nu ook weer blijkt. Als je naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens kijkt, en haar taken opzoekt, dan zie je dat een hoofdbestanddeel van het functioneren van de AP “het toezicht houden op het naleven van de wetten” betreft. Maar er staat toch ook:

Andere belangrijke taken van de AP zijn adviseren over nieuwe regelgeving en voorlichting geven over de privacywetgeving.

Het adviseren is dus een belangrijke taak, en ik zou toch ook wel graag zien dat de Autoriteit Persoonsgegevens wat alternatieven zou laten zien. Ok, Aleid Wolfsen, klinkt hier strijdbaar:

De AP is dan ook van plan “strak en alert toezicht” te houden.

Maar dat zijn loze woorden. Want wat hebben we aan strenger toezicht, als de wet verandert, zonder dat AP iets doet? Opbouwend adviseren hoe bijvoorbeeld zo'n corona-app er uit moet zien, zou een betere insteek zijn. Er zijn genoeg mensen die hiermee bezig zijn, gratis en voor niks. Kijk eens naar Waag of een blog van een veiligheidsexpert. De houding van Wolfsen tegenover een ver doorgevoerde inbreuk op privacy is mijns inziens heel gematigd en gelaten.

Wat zou kunnen is dat de overheid er wetgeving voor maakt, dat zou spoedwetgeving moeten zijn, maar daar zie ik het niet zo snel van komen. Dan ga je echt diep ingrijpen in de grondrechten van mensen.

Ook hier klinkt meteen door, dat als de wetgeving er is, meneer Wolfsen niets meer te doen heeft. Ik ben er niet gerust op. Over dit soort zaken hoor je niet voorzichtig en diplomatiek te zijn, maar kun je gewoon zeggen dat dit volgens de AP niet bespreekbaar is. Hopelijk laat de AP eindelijk eens zien dat het écht voor privacy is, en met verve voor onze grondrechten opkomt.

#coronaapp #privacy #ap