Verwijder je gmail en hou je Google account intact
Sinds LinkedIn mijn gmail account in de openbaarheid heeft gegooid heb ik veel last van grapjassen die dit account voor van alles en nog wat gebruiken. Ze proberen wat bij Amazon, ze ondertekenen een petitie, of ze maken een account aan bij een winkel. Je vraagt je af hoe dit laatste mogelijk is. Bij de aanmaak van een account wordt er immers een bevestigingsmail gestuurd. In die mail vind je dan een link waar je op kunt klikken om dat account te bevestigen. Je moet dus het wachtwoord van het gmail-account hebben en eventueel de telefoon waarop je “twee-factor-authenticatie” hebt ingesteld, om op die link te kunnen klikken. Vorige week had ik zogenaamd een account op “OfferUp” aangemaakt. Ik heb nooit van die website gehoord, maar het verbaasde mij dat ik een bevestigingsmail toegezonden kreeg, daarna zelfs een welkomstbericht en de grappenmakers hebben vervolgens een dure tv op dit account te geef gezet.
Zo krijg ik dus een hoop mails binnen met de vraag: “Hi, is this still available?”. Nu heb ik op mijn Google-account een wachtwoord staan dat er ongeveer zo uit ziet: ywlRy0ZA^Vb>c(QjqqP&l_Ex. Dus ik vermoed dat mijn gmail-account niet gehackt is. Natuurlijk heb ik voor de zekerheid het gmail-account van een nieuw wachtwoord voorzien. Ik heb echter de indruk dat deze site gehackt is, gezien het beeld dat je te zien krijgt als je die in de browser oproept.
De emmer die overloopt
Voor mij is het de druppel die de emmer doet overlopen. Zo'n site gaat rustig verder met de verkoop, ook al is ze gehackt. Ik krijg ten minste nog steeds van die OfferUp e-mails binnen. Waarschijnlijk gaat dat dan via de apps op de smartphone.
Gelukkig heb ik in het afgelopen jaar rustig mijn gmail-account uit mijn internetactiviteiten gehaald. Ontgooglen is “in”, nietwaar? Volgens mij zijn er nu geen accounts meer waarmee ik moet inloggen met mijn gmail account. Er zijn wel mensen die mij op dit e-mail account in het adresboek hebben staan. Die zal ik nog een berichtje moeten sturen, en anders kan men mij altijd nog bellen op mijn telefoonnummer dat al twintig jaar hetzelfde is.
Dus nu is het echt tijd om mijn gmail account te verwijderen.
Maar gaat dat wel, als je een Android telefoon hebt? Dat vroeg ik me dus wel even af. Maar kennelijk kun je je per dienst afmelden voor Google services, terwijl je Google account intact blijft. Als je gmail “uitzet” dan kun je zelfs de agenda blijven gebruiken. Het mooie is ook dat je eventueel later die gmail weer aan kunt zetten. Wel is het zo dat al je mails het ravijn in worden geveegd om nooit meer terug te keren. Mocht je daar nog belangrijke mails in hebben zitten, dan moet je die nog allemaal nagaan. Je kunt ook een backup van de mails maken via de “takeout”-functie in je Google account. Je kunt er voor kiezen alleen de mails te backuppen, maar als je toch bezig bent, kun je ook eens alle spullen in een keer zekerstellen. Bij een grote backup kan het wel dagen duren. Bij mij duurde het drie dagen. Omdat ik wat heb zitten veranderen aan de informatie over wachtwoorden uit een lang vergeten chromebrowser-tijdperk – ik gebruik nu voornamelijk Firefox – krijg ik ook een melding dat niet alles compleet is. Het is trouwens wel aan te bevelen om eens naar je wachtwoorden te kijken hier en ervoor te zorgen dat alles in orde is. Dat had ik al veel eerder moeten doen, en als je Chrome niet gebruikt, kun je hier eigenlijk wel zowat alles verwijderen.
De rode knop
Zal ik hem indrukken, die knop? Er zit zoveel aan vast, aan zo'n gmail account. Daarom zullen gelekte gmail adressen ook wel populair zijn om iets mee te doen. Je gooit die niet zomaar weg. Mensen denken ook vaak dat een gmail-account hetzelfde is als een google-account. In ieder geval zie je bij support het volgende: Volg je de instructies daar, dan zie je op het grote moment een scherm dat er zo ongeveer uitziet. Ik hoef geen backup meer te maken, want dat heb ik pas al gedaan. Ik kies hier gmail. Omdat je op je Google account met je gmail inlogt, vraagt Google je nu een ander e-mail adres te gebruiken, zodat je je Google account kunt blijven gebruiken. En dan krijg je nog een waarschuwing. En dat is heel terecht, want veel mensen gebruiken het gmail-adres voor van alles en nog wat. Bijvoorbeeld om in te loggen bij je bank, of als reserve e-mail adres voor als je je wachtwoord vergeten bent. Ik heb ongeveer een jaar dit gmail adres niet meer gebruikt. Zo ben ik er vrij zeker van, dat er geen moeilijkheden van komen. Maar het blijft echt wel spannend. En dan gaat het toch echt gebeuren!