Bookaroo speelt kiekeboe

Bazarow over Bookaroo

Een tijdje geleden maakte ik een flauwe grap met 'Kiekebookaroo'. Maar laat dat nu net ook echt gebeuren. Na een korte tijd online te zijn geweest, gaat Bookaroo, de website waar je boeken kon bestellen bij boekhandels, over twee weken weer offline. Het plan is om verder te gaan in samenwerking met Bazarow. De naam wordt dan ook Bazarow. Waarschijnlijk omdat Bazarow ook het grote deel van het werk moet gaan doen.

Het idee van Bookaroo was simpel: bestel bij Bookaroo je boeken, dan krijgen boekhandels hun deel van het profijt. BookarooBolNatuurlijk is dit als een reactie op bol.com, dat wel profijt heeft van het feit dat er boekhandels zijn, waar je boeken in je handen kunt nemen en doorbladeren, maar die van hun winst natuurlijk niets afstaan aan die winkels.

Bazarow

Bazorow is opgezet ten gunste van schrijvers en vertalers. Ook die groep dreigt weinig te verdienen aan hun noeste arbeid, door de komst van grote internationale online boekwinkels, die de macht hebben de marges van deze groepen: schrijvers en vertalers, maar dus ook van boekhandels te drukken. Het idee van samenwerking is dus niet zo onlogisch. Ik vind het wel goed, dat Bazarow er voor gaat zorgen dat je je eigen boekwinkel kunt uitzoeken, en dat je je boek kunt afhalen bij deze boekwinkel. Dat was ook van mij een grote wens. Ik heb één keer een boek besteld bij Bookaroo, maar daarna gewoon weer boeken direct bij de boekhandel gereserveerd en gekocht. Ik zag de meerwaarde van Bookaroo niet meteen.

Belangrijk

Samen tegen de grote vijand. Hopelijk gaat het werken. Ik weet niet of het verstandig is zo'n tijd tussen het einde van Bookaroo en het begin van de nieuwe werking van Bazarow te laten bestaan. Je kunt nu boeken bestellen bij Bazarow, maar voor zover ik weet niet specifiek bij een boekhandel. Het lijkt er dan op dat men het eigenlijk ook helemaal niet zó belangrijk vindt. Je kunt hun verhaal over de overgang hier bekijken.

#boeken #books #boek