mistynotes

boeken

movereads

Er kunnen vele redenen zijn waarom je een website als goodreads gebruikt. Ik zelf heb er ook een account, en ik vind het prettig om een overzicht te hebben van boeken die je gelezen hebt. Vooral ook, omdat ik veel van mijn papieren boeken weer weg geef, of in een minibieb zet. Het is dan aardig om nog eens in je “boekenkast” te kunnen kijken naar de boeken die je gelezen hebt, al heb je die zelf niet meer in je bezit. Ook statistieken van het aantal gelezen boeken, of zelfs je gelezen pagina's zijn in te zien als je dat zou willen. Daarnaast is het voor veel mensen leuk om gelezen boeken te delen op social media, of op Goodreads zelf. Er zijn echter ook redenen om Goodreads te dumpen. Doordat Goodreads weinig controle uitoefent op het aanmelden voor accounts komen er nogal vaak leugens en haatberichten in de reviews of forums voor, of afpersingen van auteurs door te dreigen met een lading negatieve reviews. En al heb ik zelf niet zo'n last van trollen, eraan meewerken wil ik nu eenmaal ook niet.

Ik heb een aantal alternatieven bekeken en sommige zelfs even geprobeerd. Het lijstje hiervan met een korte beschrijving vind je aan het eind van dit blogje. Zo kun je ze zelf ook bekijken en voor jezelf bepalen of je deze interessant genoeg vindt om uit te proberen.

Lees verder...

Rij boeken

Een tijd geleden zag ik op tv tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door enkele “boekdeskundigen” opperen dat, nu het e-book steeds populairder wordt, de 'echte' boeken specialer gemaakt zullen worden. Grote mooie boeken met hele schilderijen van illustraties werden er tijdens die uitzending getoond. Tot op heden zie ik er in de boekwinkel echter weinig van terug. De e-book verkopen stijgen nu ook niet meer zo spectaculair. Dat kan komen doordat een aantal grote bedrijven gestart is met ebook-abonnementen. Voor een tientje per maand mag je een heleboel boeken lezen, maar dan alleen onder een speciale verbinding met de winkel van het bedrijf. Het boek zelf kun je dan niet downloaden of opslaan en daarmee “in bezit nemen”. Maar het kan ook komen, doordat mensen, zoals ik, zich nu gaan realiseren dat met het kopen van e-books, je eigenlijk ook helemaal niets “in bezit neemt”. Het bedrijf waar je de e-books “gekocht” hebt, kan met een druk op de knop al je boeken verwijderen, of bepalen dat je ze in een bepaalde regio van de wereld niet mag lezen. Dat is rampzalig, tenminste, als je geen illegale backups van je ebooks gemaakt hebt. Maar een gewoon boek is en blijft je eigendom. En met name het feit dat je een fysiek boek gewoon kan weggeven of uitlenen, maakt het voor mij extra waardevol.

Lees verder...

Bazarow over Bookaroo

Een tijdje geleden maakte ik een flauwe grap met 'Kiekebookaroo'. Maar laat dat nu net ook echt gebeuren. Na een korte tijd online te zijn geweest, gaat Bookaroo, de website waar je boeken kon bestellen bij boekhandels, over twee weken weer offline. Het plan is om verder te gaan in samenwerking met Bazarow. De naam wordt dan ook Bazarow. Waarschijnlijk omdat Bazarow ook het grote deel van het werk moet gaan doen.

Lees verder...

Gratis e-books

Sorry voor de schreeuwende illustratie, maar ik wilde graag eens reclame maken. Maar het schreeuwen dekt toch wel de lading, het gaat echt om e-books van nul euro. Kijk maar eens op de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Ik heb geen verstand van copyright, maar in deze stoffige site staan tussen de middeleeuwse boeken ook nog moderne boeken, jawel, in “epub” formaat. Van Carmiggelt bijvoorbeeld, of van Maarten 't Hart. Die vind je bijvoorbeeld niet op Gutenberg.org. Waarom ze wel op deze site mogen staan, weet ik niet. Wellicht hebben de auteurs over hun hart gestreken en de teksten aan de Koninklijke Bibliotheek beschikbaar gesteld. De site is echter moeilijk doorzoekbaar en daarom zul je gauw e-books die er wel zijn, over het hoofd zien. Maar er is een alternatieve weg, om de juweeltjes er uit te halen.

Lees verder...