“Luilakken zijn het, profiteurs! Niks doen en gewoon geld krijgen, voor niks, dat kan toch niet? We moeten allemaal hard werken om in leven te blijven, dat kan nooit goed gaan. ” Zulke reacties zijn niet abnormaal, als er gepraat wordt over een onvoorwaardelijk basisinkomen. Er is nu een boek over het basisinkomen, dat alle voors en tegens op een rijtje zet, gebaseerd op onderzoek. Het geeft ook manieren aan waarop dit radicale, maar al oude idee ingevoerd zou kunnen worden.
Passagiers van een vliegtuig, waaronder een familie, worden negen uur vastgehouden. Door weersomstandigheden kan het vliegtuig niet opstijgen, en niemand kan het vliegtuig verlaten, omdat zoals later blijkt, de vliegtuigmaatschappij dan aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor een niet goed uitgevoerde vlucht. De gevangen passagiers en hun kinderen krijgen geen eten, geen drinken, de wc's raken overvol en de stank is niet te harden. De onmacht van de passagiers, en de onachtzaamheid voor het welzijn van de passagiers is er niet zomaar. David Dayen legt aan de hand van voorbeelden als deze uit hoe de monopolisering zover is doorgevoerd dat er van echte concurrentie geen sprake meer is, en dat geld en niet het welzijn van mensen de boventoon gaat voeren. Deze monopolisering is gaande in alle economische sectoren en heeft een grote impact, of gaat in de toekomst een grote impact krijgen op ons dagelijkse leven.
Cory Doctorow is een bekende figuur in de wereld van internet en Silicon Valley. Hij is een activist die strijdt voor het liberaliseren van copyright wetten, is tegen DRM en een voorstander van de Creative Commons organisatie. Geen van zijn boeken zijn dan ook voorzien van DRM of een watermerk. In het voorwoord van dit boek en hier legt hij zijn standpunten hierover uit.
Een tijd geleden zag ik op tv tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door enkele “boekdeskundigen” opperen dat, nu het e-book steeds populairder wordt, de 'echte' boeken specialer gemaakt zullen worden. Grote mooie boeken met hele schilderijen van illustraties werden er tijdens die uitzending getoond. Tot op heden zie ik er in de boekwinkel echter weinig van terug. De e-book verkopen stijgen nu ook niet meer zo spectaculair. Dat kan komen doordat een aantal grote bedrijven gestart is met ebook-abonnementen. Voor een tientje per maand mag je een heleboel boeken lezen, maar dan alleen onder een speciale verbinding met de winkel van het bedrijf. Het boek zelf kun je dan niet downloaden of opslaan en daarmee “in bezit nemen”. Maar het kan ook komen, doordat mensen, zoals ik, zich nu gaan realiseren dat met het kopen van e-books, je eigenlijk ook helemaal niets “in bezit neemt”. Het bedrijf waar je de e-books “gekocht” hebt, kan met een druk op de knop al je boeken verwijderen, of bepalen dat je ze in een bepaalde regio van de wereld niet mag lezen. Dat is rampzalig, tenminste, als je geen illegale backups van je ebooks gemaakt hebt. Maar een gewoon boek is en blijft je eigendom. En met name het feit dat je een fysiek boek gewoon kan weggeven of uitlenen, maakt het voor mij extra waardevol.
Sinds de Grote Recessie, de “bankencrisis” in 2007, is er veel geschreven over wat er allemaal mis is in ons bankensysteem. Dat heeft echter niet geleid tot echt wezenlijke aanpassingen. De buffers van de banken zijn wat groter geworden, maar een echte verandering is er niet doorgevoerd. Nu is er een nieuwe crisis, de Coronacrisis, en alweer wordt er veel gediscussieerd en geschreven over veranderingen die we nu eens écht moeten doorzetten.
Een website is geen ebook. Met het standaard minimalistische uiterlijk van write.as komen die twee echter heel dicht bij elkaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de makers van write.as nu een nieuwe mogelijkheid aanbieden, om van je website direct een ebook te maken. Dat kan, door achter je website de tekens “/.epub” te zetten. Probeer het maar eens met https://mistynotes.nl/.epub. Weinig werk en heel leuk, als je al je gedichten of verhalen in een boekje wil hebben.
Een tijdje geleden maakte ik een flauwe grap met 'Kiekebookaroo'. Maar laat dat nu net ook echt gebeuren. Na een korte tijd online te zijn geweest, gaat Bookaroo, de website waar je boeken kon bestellen bij boekhandels, over twee weken weer offline. Het plan is om verder te gaan in samenwerking met Bazarow. De naam wordt dan ook Bazarow. Waarschijnlijk omdat Bazarow ook het grote deel van het werk moet gaan doen.
Sorry voor de schreeuwende illustratie, maar ik wilde graag eens reclame maken. Maar het schreeuwen dekt toch wel de lading, het gaat echt om e-books van nul euro. Kijk maar eens op de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Ik heb geen verstand van copyright, maar in deze stoffige site staan tussen de middeleeuwse boeken ook nog moderne boeken, jawel, in “epub” formaat. Van Carmiggelt bijvoorbeeld, of van Maarten 't Hart. Die vind je bijvoorbeeld niet op Gutenberg.org. Waarom ze wel op deze site mogen staan, weet ik niet. Wellicht hebben de auteurs over hun hart gestreken en de teksten aan de Koninklijke Bibliotheek beschikbaar gesteld. De site is echter moeilijk doorzoekbaar en daarom zul je gauw e-books die er wel zijn, over het hoofd zien. Maar er is een alternatieve weg, om de juweeltjes er uit te halen.
Kortgeleden is het boek van Edward Snowden uitgekomen: “Onuitwisbaar”, een vertaling van de originele titel “Permanent record”. Ik heb het gelezen en ik wil het je heel graag aanbevelen. Waarom zou je het lezen? Wel, het geeft je een inzicht in de wereld waarin we nu leven, een inzicht dat je waarschijnlijk nog niet hebt. En het kan geen kwaad om kennis te nemen van het verhaal van iemand die je wil waarschuwen tegen de opkomst van een moderne digitale allesweter. Er is natuurlijk veel nepnieuws, maar deze man heeft letterlijk zijn leven opgeofferd om een waarheid te kunnen vertellen. Dat is in ieder geval voor mij een reden om zijn verhaal met aandacht te lezen.