Publii

Titel Publii

Een website maken wordt steeds gemakkelijker. Veel sites zijn vrij simpel opgezet, en hoeven geen ingewikkelde javascript-code of -plugins, en ook geen dure database. Deze simpele sites noemt men ook wel “static sites”. Een blog is vaak een “static site”: de blog wordt steeds aangevuld met een nieuw item, de oude items blijven over het algemeen hetzelfde. Er is dus niet meer nodig dan een verzameling html-pagina's op een kleine ruimte op internet. WordPress biedt veel mogelijkheden, als je er voor betaalt. Maar als je deze niet nodig hebt, dan kun je eens overwegen of het goedkoop huren van een internetplekje met een domein niet veel handiger en goedkoper is. Er zijn steeds meer zogenaamde Static Site Generators, die je het leven makkelijk maken. Vaak zijn deze sites ook veel sneller dan de logge WordPress-sites. Eén ervan heb ik met verrassend gemak geprobeerd.

Importeren

Als je al een WP-website hebt, en je wil overstappen naar een goedkoper alternatief, dan heb je de mogelijkheid om eerst de website vanuit WordPress te exporteren, en vervolgens in een andere omgeving te importeren. WordPress exporteren Kies daarvoor bij WordPress onder gereedschappen het menu-item exporteren, inhoud exporteren. Media exporteren is niet per sé nodig, als je de site meteen naar een nieuwe site wil exporteren. Als je het bestand uitpakt, dan hou je een xml over.

Publii

Publii is de site generator die ik heb uitgeprobeerd, omdat die volgens het reclameverhaaltje WordPress sites kan importeren. Bezoek de website van Publii, download het programma, installeer het en start Publii. Je kunt meteen de naam van je website invullen en bevestigen. Daarna zie je een menu, en onder het menu-item “Tools” vind je een “WP-importer”.
Tools Hiermee kun je de geëxporteerde xml uit je WordPress omgeving inladen. Afhankelijk van de grootte van je website duurt dat kort of lang. Bij mij duurde het een paar minuten. De foto's, of beelden worden van je website gekopieerd, dus de website moet nog wel bestaan. Als de site niet meer bestaat dan zul je ook een export van de media moeten hebben. Hoe je deze dan vervolgens moet importeren in Publii weet ik niet precies.

Geen images

Als de importfunctie klaar is, dan heb je meteen een website die je kunt bekijken. Het kan zijn dat de beelden niet in de website staan. Dat was bij mij in ieder geval zo. Maar als je weer naar tools gaat en op de optie “Regenerate thumbnails” klikt, zet Publii ze er alsnog in, ook al zijn het geen “thumbnails”. Dat is even een weetje. Daarna heb je een website op je computer, die de inhoud en de beelden van je WordPress website bevat. Alles is geordend volgens het standaard theme “Simple”. Je kunt het theme veranderen onder Site settings, je hebt aanvankelijk de keuze uit: ...één theme. Andere themes of templates zul je moeten inladen en eventueel betalen. Er zijn nog niet veel themes te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen dit Simple theme aan te passen.

CSS

Het is mogelijk daar veel van aan te passen, de layout, de kleuren, het achtergrondbeeld, de maten van de lay-out-onderdelen. Je kunt dus aardig wat aanpassen, maar feit blijft dat het een theme voor een blog is. Ik heb wat aanpassingen gedaan aan de Hero sectie, maar de belangrijkste mogelijkheid is toch de custom CSS knop onder tools. Css Zo kun je bijvoorbeeld de afbeeldingen hetzelfde formaat geven, als het formaat uit je WordPress website. De css gaat namelijk niet mee in de conversie.

Sync

Als je een plekje op internet hebt, kun je de website daar naar verplaatsen. Dat kan op verschillende manieren, Google cloud, Netlify, Github, Gitlab, maar vaak zal het gewoon SFTP zijn. Server-instellingen Met SFTP transporteer je al de websitebestanden van je computer naar het internet. Als je de instellingen en gegevens van je gehuurde internetplek invult, een keer een testje doet met de knop, dan ben je klaar om de site te publiceren. Druk dan op de knop “Sync your website”. Ook dat duurt de eerste keer een aantal minuten omdat de hele site bijgewerkt moet worden. Daarna, als je een blogje schrijft, is het aanvullen van een artikel op de site een kwestie van een paar seconden.

Met het menu-item “new post” kom je in een editor terecht waar de meest voorkomende zaken voor het schrijven van een blog in zijn geregeld. Het maken van hyperlinks, afbeeldingen, koppen of het instellen van letterkenmerken zijn zoals je gewend bent in een wordprocessor, of WordPress editor. Menu editor De preview-knop laat je het resultaat van je inspanningen zien en als je tevreden bent druk je op de knop “Sync your website”, om je nieuwe artikel te publiceren.

Gemak

Het was voor mij een verrassing hoe gemakkelijk het importeren ging. Voor het aanpassen aan de site naar een nieuwe look, of zo veel mogelijk terug naar de look van je oude WP-site heb je wat CSS kennis nodig. Misty Notes geconverteerd Maar dat hoef je dan ook maar één keer te doen. Of er is altijd wel een kennis te vinden die het voor je wil doen. Daarna kun je je concentreren op het schrijven, in de wetenschap dat je alles zo simpel mogelijk hebt geregeld en er dus ook zo weinig mogelijk voor betaalt.

#static #website #css #publii #hacks