Waarom zou je dat in 's hemelsnaam doen? Goede vraag! Al heb ik hem zelf net gesteld. Ik kan wel een paar antwoorden bedenken. Je bent nieuwsgierig, en wil eindelijk eens weten wat dat nu is, Linux! Maar je hebt geen zin om een linux image te downloaden en te installeren. Of je hebt soms, net als ik, een tooltje nodig waarvan je weet dat die in de gereedschapskist van Linux zit, maar niet in die van Windows. Er zijn ook genoeg mensen, Linux-fans, die Linux op Windows helemaal niet zien zitten en deze mogelijkheid meer als een vijandige coup in de wereld van de softwareontwikkeling zien. Een pact met de duivel zou nog niet zo erg zijn. Weer anderen vinden het gewoon een slechte implementatie. Deze mensen gebruiken Linux voor hun beheer of ontwikkelwerk erg intensief, en dan is snelheid wel een issue. In ieder geval, ik laat je zien hoe gemakkelijk de installatie is en wat je er dan, als beginner vervolgens nog mee kunt doen.
Nee, nee, nee, “Interoperabiliteit, nu!” is niet een leus die je op een spandoek zet. Toch is het belangrijk om stil te staan bij situaties die zo vanzelfsprekend lijken, maar dat misschien wel helemaal niet zijn. Een paar voorbeelden. Natuurlijk kun je geen Gilette mesjes in de houders van het Kruidvat klikken, of HP-inktpatronen in een Canon-printer schuiven. Dat heeft alles te maken met patentrecht en geld kunnen verdienen aan je uitvinding. Gelukkig kunnen we wel lampen van alle soorten merken in onze fitting draaien. Of banden van allerlei merken op onze auto of fiets monteren. Die zijn dan ook makkelijker te repareren en daarmee dus ook duurzamer. De fittingen en banden hebben standaardmaten en zijn daardoor interoperabel. Het is begrijpelijk dat mensen aan hun uitvinding willen verdienen en er voor zorgen dat anderen er niet mee aan de haal gaan. Maar deze bescherming heeft naar mijn mening ook zijn grenzen. Te veel op patentrecht leunen zorgt ervoor dat onze samenleving op kosten gejaagd wordt, en onze aarde extra vervuild wordt, omdat voor ieder uitvindinkje een apart product gemaakt wordt, dat vervolgens bijna niet te repareren valt. Weg gooien is het motto dan, en nieuw kopen bij dezelfde producent, de patenthouder.
Cryptpad is een handig gratis gereedschap om teksten of code te schrijven, presentaties te componeren, berekeningen te maken in spreadsheets of bijvoorbeeld een whiteboard te gebruiken. Cryptpad gebruik je online, in de browser, en daardoor maakt het niet uit waar je bent. Als je als gebruiker ingelogd bent kun je altijd bij je teksten, als je die op de computer van cryptpad hebt opgeslagen. Je kunt op deze manier ook met meerdere mensen aan één document werken. In deze tijd van thuiswerken kan dat erg handig zijn.