Veilig online documenten bewerken met Cryptpad
Cryptpad is een handig gratis gereedschap om teksten of code te schrijven, presentaties te componeren, berekeningen te maken in spreadsheets of bijvoorbeeld een whiteboard te gebruiken. Cryptpad gebruik je online, in de browser, en daardoor maakt het niet uit waar je bent. Als je als gebruiker ingelogd bent kun je altijd bij je teksten, als je die op de computer van cryptpad hebt opgeslagen. Je kunt op deze manier ook met meerdere mensen aan één document werken. In deze tijd van thuiswerken kan dat erg handig zijn.
Rijke tekst
Allereerst is er de “rich text” editor. De basis bewerkingen voor een dergelijke editor zijn snel te gebruiken via een menubalkje. Zoals bijvoorbeeld het vet, cursief maken, of het onderstrepen van tekst. Sub- en superscript is ook mogelijk en voor de wiskundigen onder ons is er zelfs een speciale manier om wiskundige formules in de tekst te voegen. Hiervoor is het wel nodig om iets te weten van Tex. Plaatjes kun je alleen in de tekst zetten als je deze uploadt op de “cryptdrive”, en hiervoor moet je je hebben aangemeld als gebruiker. Dat kan dus niet anoniem als “Anonymous”. Je tekstbestand kun je op de cryptdrive zetten, of exporteren en bewaren op je computer als html- of doc-bestand.
Markdown
De code editor is gewoon een markdown editor. Syntax highlighting voor bijvoorbeeld javascript heb ik hier dan ook niet in kunnen ontdekken. Dus echt een code-editor is het niet. Ook vond ik hierin niet de mogelijkheid om plaatjes in de tekst te zetten op de manier van markdown, zoals dat in een gewone editor kan. Ook dat zal te maken hebben met het feit dat je een plaatje alleen via je “cryptdrive” kan inladen, en niet via een url. Vergelijk dezelfde tekst met plaatje in cryptpad en in de editor Atom.
Samenwerken
Een van de belangrijkste voordelen van Cryptpad is dat je met meerdere mensen aan één document kunt werken. De gebruikers zie je aan de rechterkant van het scherm. Dus Cryptpad kan wat dat betreft hetzelfde als Google Docs of Office Online. Tijdens het werken kun je met elkaar overleggen via de chatfunctie.
Zero Knowledge
“Zero knowledge” is een wat rare aanprijzing van deze site. De makers van de site bedoelen hiermee dat ze op geen enkele manier kennis kunnen hebben van wat jij allemaal op hun omgeving uitspookt. De bestanden worden al in de browser versleuteld en komen dus versleuteld op de omgeving binnen. Zelfs van je wachtwoord hebben de makers geen weet. Als je je wachtwoord vergeten bent, dan kun je nooit meer bij je bestanden komen. Dus het is wel wijs om je wachtwoord in een wachtwoordmanager op te slaan.
Delen
Bestanden kunnen gedeeld worden door iemand een link toe te sturen via de knop “share”. Tegelijk kun je aangeven of de persoon waarmee je het bestand deelt het bestand alleen mag inzien, of ook mag bewerken.
Conclusie
Van Cryptpad heb ik de editors en het spreadsheet geprobeerd. Het werkt redelijk goed. Voor gewone zaken hou ik toch meer van een reguliere wordprocessor of editor die lokaal op je computer is geïnstalleerd. Maar als je vaak onderweg bent, of als je moet samenwerken met anderen, dan is dit wel ideaal. Bovendien heb je geen privacy-issues. Alles wordt versleuteld opgeslagen op de “cryptdrive”. Dat “cryptdrive” zo belangrijk is, vormt meteen ook een nadeel. De gratis variant heeft maar 50 mb vrije ruimte. Als je veel met plaatjes werkt, is dat zo vol. Maar het is wel een goede manier om het uit te proberen. En betalen voor een veilige omgeving is natuurlijk wel zo redelijk.