W3schools gaat ook into space!
Een beetje clickbait mag wel af en toe. Het gaat hier niet om een miljardair die denkt dat ie de aarde kan verlaten, nadat hij haar vervuild en uitgemergeld heeft. Het gaat om w3schools. Als je ooit de letters html naast elkaar hebt zien staan, dan is de kans groot dat je ook w3schools hebt gezien. Google maar eens op html image
, of alleen maar op html
. W3schools staat dan op de eerste pagina, als het al niet het eerste zoekresultaat is. Twintig jaar geleden al, was het een vraagbaak voor mensen die iets met internet te maken hadden. Je kunt het antwoord op je vraag vaak heel snel vinden op de site, en wat ook belangrijk is: er staat geen letter te veel in de uitleg. Je hoeft dan niet een hele pagina door te worstelen voordat je hebt waar je voor gekomen bent.
Verrassend
Toen ik laatst op de site kwam, zag ik een reclame-banner met de aankondiging dat er nu ook “w3-spaces” zijn. Dat is dan internetruimte voor een website. Ik vroeg me dan ook meteen af, waar dat dan nou voor nodig is. Hebben we niet Wix, Weebly, Google-Sites, of zelfs WordPress? Ik heb de nieuwe mogelijkheid uitgeprobeerd, en er zijn wel verschillen aan te wijzen. Of je daar gelukkig mee bent is een tweede.
Leren
W3schools is in de eerste plaats opgezet om een leerplaats te bieden voor internet-bouwers. Bij het aanprijzen van spaces zie je dan ook termen als “playground”, “experiments” en “code”. Dus een drag- en drop-gereedschap, zoals bij Weebly, of Google Sites hoef je niet te verwachten. Van een woud van menu-opties zoals bij WordPress is ook geen sprake. Je maakt een website aan de hand van een voorgekookt voorbeeld. Dat voorbeeld, een template, heb je snel gevonden door te kijken op hun template-keuze site. Hier kun je ze ook vinden. Alle bestanden die nodig zijn voor dit voorbeeld worden dan op je “space” gezet. Dan kun je aan de slag.
Dummy
Dat heb ik uitgeprobeerd door een “dummy”-site aan te maken. Samengevat komt het erop neer dat je je eigen tekst en foto's tussen de html-code van het voorbeeld zet. Je vervangt dan als het ware de tekst en de foto's van het voorbeeld. Het gekozen ontwerp dat je mooi genoeg hebt gevonden, blijft dan onaangetast. Je moet wel enig begrip hebben van html en ook een beetje van hoe css werkt. Dat helpt om de plekken te vinden waar je iets moet veranderen. Vaak moet je ook iets weghalen door de code tussen <!--
en -->
te zetten.
Snel klaar
Hoe gaat het in zijn werk? Natuurlijk zul je eerst een account aan moeten maken. Dat gaat precies zoals je verwacht: een email-adres en wachtwoord invoeren, en het emailadres bevestigen. Als je op je nieuwe werkomgeving dan kiest voor de “Create a space” knop dan kun je meteen een template uitzoeken.
Ik heb een eenvoudig template, het parallax template, uitgekozen voor mijn testje. Vervolgens kun je je eigen tekst gewoon met knippen en plakken tussen de <p>
en </p>
tags zetten, terwijl je de originele tekst vervangt. Vergeet dan ook niet de <title>
te vervangen. Foto's kun je “uploaden” door op de “upload”-knop te drukken. Vervolgens vervang je de originele namen van illustraties op de site door deze nieuwe, vers omhoog gehaalde bestanden.
Je kunt telkens in een “preview” bekijken of het resultaat je aanstaat. Sommige delen van de site hoeven niet van toepassing te zijn op je situatie. In mijn voorbeeld is dat ook het geval, en die delen heb ik dan ook weggehaald. Klaar! Dat is snel! Hoeft maar een uurtje of twee te duren.
Code completion
Met deze werkzaamheden heb je het grafische ontwerp intact gelaten. Je kunt echter ook in het ontwerp, de kleuren, de grootte van de objecten, of de uitlijning, heel veel veranderen. De editor helpt je daarbij. Je moet je voorstellen dat de w3schools-templates opgebouwd zijn met een mooi uitgedacht systeem van css-klassen. Het doet ook wel denken aan het systeem van bootstrap dat je goed kunt gebruiken voor sites die “responsive” moeten zijn, dus goed moeten reageren op pc of mobiel apparaat. Mocht je het zelf uitproberen, verander dan eens de naam van een “class”. Je ziet dan een lijstje in de editor verschijnen van mogelijke klassen die je kunt gebruiken. De naamgeving is over het algemeen goed gekozen, en als je er langer mee werkt zul je vast goed weten wat die klassen doen.
Statisch
De website die je zo hebt gemaakt is statisch. Dat wil zeggen dat ze niet verandert naar aanleiding van input van de bezoeker, of van gegevens die de site ergens anders vandaan haalt. Dat maakt dit wel geschikt voor een presentatie-website voor een klein bedrijf of voor jou als persoon. In de toekomst is het hier ook mogelijk een werkend formulier in de site te zetten, zonder dat je daarvoor aan de serverkant moeilijke php-dingen hoeft te doen. Zo'n formulier zie je inderdaad ook vaak op sites voor bedrijven om klanten de mogelijkheid te geven makkelijk een vraag te stellen. Voorlopig kun je hier met een email-adres wel vooruit. Waar deze spaces niet zo voor geschikt zijn, is bloggen, vind ik. Om één keer tussen die p-tags tekst te kopieren is wel te doen, maar iedere keer als je iets nieuws schrijft lijkt me dat wel overdreven.
Beperkingen
Als je van template wil wisselen, zoals dat bij andere websitebuilders mogelijk is, dan kan dat niet snel. Je moet dan een nieuwe space aanmaken, die natuurlijk niet dezelfde naam kan hebben. Als je de oude space verwijdert, omdat je gratis account maar één space toelaat, duurt het een maand voordat je de naam weer kunt gebruiken. Maar als je daarop niet kunt wachten, dan is het mogelijk alle bestanden van je space te wissen, een andere space aan te maken (ook een nieuw account met een ander emailadres als je het gratis wil houden), daar de bestanden van de template op terecht laten komen, en ze vervolgens op de oude space neerzetten. Nou, dat kan wel makkelijker. Een andere beperking die vooral bij de gratis versie geldt, is de lage verkeerslimiet van 100 MB per maand.
Export en import
W3spaces heeft vooralsnog geen export- of importmogelijkheid. Voor import kun je de upload-knop gebruiken, met de kans dat je rsi-symptomen krijgt. FTP is voor zover ik kan zien nog niet mogelijk. Exporteren kan helemaal niet, dus dat zou je ook handmatig kunnen doen door elke file in de browser op te roepen en te downloaden. Makkelijker is het om wget te gebruiken. Met wget -r -np -k https://snappie.w3spaces.com
kreeg ik alle gebruikte bestanden op mijn pc. Bovendien was daarna een dubbelklik op het index.html bestand voldoende om de website lokaal te kunnen bekijken. In principe kun je de bestanden dus ook op een andere plek op internet neerzetten. Overigens heb ik op mijn Windows machine WSL moeten gebruiken om dat voor elkaar te krijgen.
Maar er zijn vast andere goede manieren om het op Windows te exporteren.
Voor wie?
Het blijft voor mij een vraag die maar blijft hangen. Voor wie zou deze bouwomgeving bedoeld zijn. Is het alleen maar als playground bedoeld, of ook voor serieus werk? Je kunt de templates en css-klassen nu al gratis in je code gebruiken, al moet je dan net iets meer werk verrichten. Drie euro per maand is niet echt heel veel, maar je moet het wel steeds betalen, en je komt er dan ook niet vanaf. Of wel? Het is mogelijk om alle bestanden die je daar hebt staan op een andere site te zetten. Je hebt de space dan niet meer nodig. Tot ziens, en met dank aan de handige editor. Je zou er inderdaad tien websites op kunnen maken voor een aantal klanten, en die daar dan op laten staan. Het is absoluut niet handig om een gratis account voor zo iets te gebruiken, aangezien er een heel lage verkeerslimiet van 100 MB per maand geldt. Met een paar dikke foto's zit je daar al snel overheen. Bij mij was de limiet in ieder geval al na een dag bereikt.
With a Free plan you get 100 MB data a month. Since you have reached this limit, we have temporarily closed your space for public access. Your space will be opened again when your next subscription period starts, Sep 26, 2021. To get more data, upgrade your plan.
Nu heb ik inderdaad ook in de haast niet netjes naar de grootte van de foto's gekeken. Maar toch. Gelukkig heb ik de bestanden vóór deze melding al naar mijn computer gehaald, en neergezet op een andere gratis site, waarvan de gratis versie traag en onbetrouwbaar is, maar voor nul euro is dat natuurlijk ok.
Een buil
Spaces is een aardig initiatief van w3schools, en ik zie het dan maar meer als een speeltuin, dan een serieus hosting alternatief. Maar je weet nooit. De editor is handig, drie euro is niet zo heel duur, de gebruikte templates zijn wel goed uitgedacht en getest. Dus een echte buil kun je je er ook niet aan vallen. Bovendien is deze 'code'-manier flexibeler, en loopt niet zo snel tegen de grenzen aan, die de werking van de meer grafisch ingestelde drag- en drop omgevingen wel beperken.