Belofte maakt geld
Een aantal techbedrijven doet samen een belofte, een privacy pledge, door het ondertekenen van een lijst met principes waar men zich aan zal houden. Deze beloften moeten in de toekomst de privacy van internetgebruikers waarborgen.
Het gaat om de volgende beloften.
- Bedrijven moeten zodanig werken dat de behoeften van de gebruikers altijd voorop staan;
- Organisatie zouden alleen gegevens moeten verzamelen die nodig zijn voor het leveren van de diensten;
- Deze gegevens moeten tijdens het versturen altijd versleuteld zijn;
- Bedrijven moeten open en transparant zijn over hun organisatie en hun software;
- De aangeboden webdiensten moeten interoperabel zijn.
Het is een mooie opsomming van wat er nodig is. En het klinkt ook heel lovenswaardig. Maar het doet me ook een beetje denken aan de bankierseed die na de bankencrisis door bankmedewerkers afgelegd moet worden, maar waarvan je weet dat die voor de werking van de banken niet zo heel veel uit heeft gemaakt. Deze bankierseed is dan nog gerelateerd aan het tuchtrecht, maar het breken van deze “pledge” door een van deze bedrijven heeft totaal geen materiële gevolgen.
Prikkels
Ik sta erg sceptisch tegenover zulke beloften, omdat de situatie waaronder bedrijven werken gewoon hetzelfde blijft. Perverse prikkels blijven bestaan. Er moet geld verdiend worden, en de verleidingen om dat op een abjecte manier te doen blijven groot. Je kunt dat al zien aan de denkwijze die spreekt uit het volgende citaat.
The action comes as a growing wave of ordinary web users switches away from services controlled by the likes of Google and Meta, and as governments around the world consider adopting tighter online privacy laws. As such, the signatories believe it is important that the private sector takes the initiative to lead toward a private internet.
Het is kennelijk precies het juiste moment voor een goede pr-stunt. Hopelijk lopen er dan ook veel mensen weg van de Big Tech en vluchten in de armen van deze betrouwbare bedrijven. Maar wat gebeurt er als deze bedrijven ook Big worden, afhankelijk worden van het gemoed van aandeelhouders die verslaafd zijn aan geld verdienen? Dat de private sector het initiatief moet nemen voor een veilig internet waag ik daarom heel erg te betwijfelen.
Ik zeg: overheden ga door met stricte regulering rond privacy, knijp Big Tech af met flinke boetes, en tuig eindelijk eens een rechtvaardig globaal belastingregime op. En tegen deze ondertekenaars: doe je best, hou je aan je beloften, dat gaat een hoop boetes schelen.